<
Přeskočit na obsah

Aktuality

  • Úvod
  •   »   
  • Aktuality
  •   »   
  • Dotační výzva pro prorodinné a volnočasové aktivity

Dotační výzva pro prorodinné a volnočasové aktivity

Město pro rok 2025 rozdělí 6,868 milionu korun na projekty umožňující smysluplné trávení volného času a dalším 1,78 milionem korun přispěje na prorodinné aktivity vedoucí k posílení mezigeneračního soužití, upevnění rodičovských kompetencí či rozvoji komunitního života ve městě. Rozhodlo o tom zářijové zastupitelstvo.

„Podpora komunitního života je zejména pro mladé lidi důležitým nástrojem posílení solidarity a sounáležitosti se svým městem. Z realizovaných průzkumů vyplývá, že mnozí Ostravané vnímají rezervy v této oblasti a přáli by si ji víc rozvíjet, a to včetně posílení činností spolků. Věřím, že finance alokované do oblasti rodinné politiky i volného času k této podpoře určitě přispějí“, vysvětluje resortní náměstek primátora Zbyněk Pražák.

Dotačním titulem Rodinná politika město v minulém roce podpořilo více než 30 projektů prorodinných organizací a spolků. Síť těchto subjektů pomáhá ve městě vytvářet rodině přátelské a zároveň bezpečné prostředí. Ať už se jedná o systematickou celoroční činnost rodinných a mateřských center, jednorázové akce rozvíjející komunitní život a mezigenerační dialog, projekty umožňující slaďování práce a rodiny až po aktivity preventivního charakteru, jako např. rodinné poradenství, semináře a vzdělávací kurzy pro rodiče. Každoročně se s dotační podporou v této oblasti realizují oblíbené akce jako Tátafest či Zažít Ostravu jinak, ale např. i mezigenerační setkávání studentů se seniory, programy aktivizující rodinu jako celek, školy rodičovských kompetencí apod.

Podané žádosti o dotační podporu musí být v souladu s platnou koncepcí rodinné politiky města (ke stažení zde). Značkou Fajna rodina město komunikuje veškeré aktivity a podpůrná opatření ve prospěch ostravských rodin včetně možností dotační podpory.

Prostřednictvím dotačního titulu Volný čas město podporuje celoroční volnočasové aktivity nebo jednotlivé akce, určené jak ostravským dětem a mládeži, tak i aktivním seniorům. Každoročně je podpořena zhruba stovka spolků a dalších neziskových organizací realizujících zájmovou činnost (tvořivé, divadelní a hudební kroužky, folklorní tanec, zpěv a mnohé jiné) ale i činnosti táborníků, skautů, mládežnických hasičů, rybářů apod. O prázdninách pak nabídku doplňují pobytové nebo příměstské tábory.

Žádosti o dotační podporu v obou oblastech mohou příslušné organizace podávat od 29. října do 8. listopadu tohoto roku. O přidělení dotací se bude rozhodovat nejpozději v březnu 2025. Potenciální žadatelé v oblasti rodinné politiky si pro své zamýšlené projekty mohou v případě potřeby domluvit individuální konzultaci – mailem na fajnarodina@ostrava.cz. V plánu je i informační seminář, a to 8. října 2024 od 14.00 – zájemci se mohou registrovat zde.

Podrobné informace k dotacím jsou pro zájemce o případnou dotační podporu k dispozici na tomto odkazu.
Prezentace ke stažení zde