<
Přeskočit na obsah

Aktuality

  • Úvod
  •   »   
  • Aktuality
  •   »   
  • Město jako dětské hřiště: Jak přívětivá je Ostrava pro děti?

Město jako dětské hřiště: Jak přívětivá je Ostrava pro děti?

Jak by mělo vypadat město vhodné pro život v 21. století, aby se v něm dobře žilo nejen dospělým, ale i dětem? Odpovědi budeme hledat 27. listopadu v Centru PANT na debatě pod názvem „Město jako dětské hřiště“. Ve spolupráci s Ostravskou univerzitou a MAPPA Ostrava se s odborníky z Česka i zahraničí podíváme na příklady dobré praxe a přiblížíme si myšlenku tzv. Desatera města přívětivého k dětem – ve kterém se mohou děti pohybovat volně a bezpečně bez doprovodu rodičů.

Město jako dětské hřiště

Pod hlavičkou rodinné politiky města chceme v Ostravě otevřít diskusi pro širokou veřejnost. Ve spolupráci s partnery (Ostravská univerzita, MAPPA Ostrava a Centrum PANT) připravujeme sérii debat o tom, jak můžeme Ostravu společně proměnit v město, kde se děti mohou cítit dobře, bezpečně a svobodně se rozvíjet. Našim cílem je dostat téma do povědomí, přinést inspiraci z měst, kde to funguje, ale také sbírat podněty a bavit se o tom, jak bychom si do budoucna přáli, aby Ostrava vypadala – aby se do ní lidé rádi vraceli a zůstávali zde žít se svými rodinami.

Město přívětivé k rodinám

S touto myšlenkou, ve vazbě na veřejný prostor, nově rozvíjíme taky jednu z důležitých oblastí rodinné politiky v Ostravě. Aby město plnilo své funkce a bylo přívětivým pro své obyvatele, měl by být jeho veřejný prostor podnětný, bezpečný a přístupný taky pro děti. S touto vizí pracuje nová koncepce rodinné politiky v prioritě „Město přívětivé k rodinám“.  Chceme díky ní podpořit také rodinná a komunitní centra, osvětové akce, besedy, semináře a nejrůznější projekty a aktivity přispívající k posílení prorodinného klimatu ve městě. Aby se rodinám v Ostravě žilo dobře, mohly zde naplňovat své přirozené potřeby a dál se rozvíjet. 

Pokud vás toto téma oslovuje, přijďte se inspirovat, sdílet své názory a podněty a být součástí úvah o budoucnosti našeho města. Budeme se na vás těšit 27. listopadu 2024 od 18.30 v Centru PANT.

———————————————————————————————————————————————————

Desatero měst přátelských dětem

Autorem Desatera je Tim Gill, nezávislý britský odborník na oblast života dětí ve městech. Jedná o určité standardy toho, jak mají veřejná prostranství fungovat ve vztahu k dětem. Desatero bylo sestavené podle zkušeností zahraničních měst s plánováním jejich prostoru tak, aby odpovídal potřebám dětí. Vychází z myšlenky, že město má svou podobou odpovídat potřebám jeho nejzranitelnějších obyvatel – tedy dětí. Takto navrhovaný prostor je pak vhodný pro každého obyvatele města. Děti totiž mají přirozeně menší rozhled, hůře odhadují případná nebezpečí a nemají vždy možnost se samostatně pohybovat po okolí svého bydliště. Obdobné potřeby však řeší i osoby se sníženou pohyblivostí, jako jsou lidé v rekonvalescenci, senioři či lidé, kteří v daný okamžik neřídí automobil. Podrobnější informace o Desateru jsou ke stažení zde